- Полтавщина

У Полтаві знесли балкон, з якого виступав Гітлер (фото)

Під час візиту Гітлера до Полтави в 1942 році, за даними деяких істориків, він виголосив промову з балкона будівлі

У Полтаві демонтували балкон, з якого, як стверджують історики, в 1942 році виступав з промовою Адольф Гітлер.

Про це пише міцеве видання Kolo.News.

Балкон знесли з історичної будівлі на вулиці Єврейській, 3.

Те, що балкона немає, помітили активісти громадської організації SavePoltava. Вони ж підготували звернення про реставрацію балкона і повернення його на місце.

Щоб з’ясувати долю балкона, журналісти звернулися до міської ради. Там їм відповіли, що балкон був аварійний і представляв небезпеку для перехожих.

«Чиновники обіцяють повернути балкон після реставрації», – написало видання.

Довідково: Особняк Кірхи (Будинок старости) розташований на розі вулиць Європейської та Пилипа Орлика. Коли саме він був зведений, точно не відомо. Орієнтовно він з’явився у кінці XIX – на початку XX століття як житло для пастора німецьких колоністів. У 1808 році почалося заселення в Полтаві німецьких майстрів-ремісників, що виготовляли сукно для військових, цеглу. А оскільки німці були лютеранами, то в місті побудували молитовні споруди – кірхи. Одну з них звели навпроти сучасної Галереї мистецтв, де нині Студентський сквер. А на розі вулиць Кобеляцької та Монастирської побудували будинок для свого пастора. Під нею до кірхи був прокладений підземний хід. У 1930-х в будинку пастора, за версією старожилів, була поліклініка. Потім приміщення стало службовим житлом для секретарів обкому ЦК КПРС. А в роки Другої світової війни в Полтаві був штаб 6-ої та 8-ої армій генерала Паулюса. Коли Гітлер у 1942 році приїжджав до Полтави, він виголошував промову з балкона цього будинку. Щоправда з приводу останнього факту думки істориків відрізняються.

Після війни будівля знову стала житлом для обкомівських секретарів. Останнім, хто там мешкав із родиною, був перший секретар обкому О. М. Мужицький, тому досі полтавці часто іменують цей корпус дитсадка «дім Мужицького». У 1966 році будинок віддали під дитсадок.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.