- Машівщина, спорт

Сергій Сидоренко: Задача максимальна – стати чемпіонами Полтавської області у першій лізі

Сезон -2019 для “Базиля” (Базилівщина) був історичним. Команда з Машівського району провела дебютний сезон у першій лізі чемпіонату Полтавської області. У своїй групі, серед восьми команд, “Базиль” посів четверте місце. У цьому сезоні колектив, зорганізований головою Базилівщинської сільської ради, ветераном місцевого футболу Сергієм Сидоренком, має намір боротися лише за чемпіонство в другому за рангом дивізіоні Полтавщини.

Про підсумки торішніх футбольних баталій, підготовку і плани на сезон цьогорічний Сергій Іванович люб’язно розповів кореспонденту спецпроекту сайту FootBoom “Аматорський футбол”.

– Сергію Івановичу, як ви розцінюєте минулорічний дебют “Базиля” в обласному чемпіонаті?

– Скажу так: як для першого разу виступили добре. Перед стартом ми не ставили завдання будь-що завоювати один із комплектів нагород. Пограли, набралися турнірного досвіду. У цьому – великий позитив. Не все відразу.

“Базиль” – це довготривалий перспективний футбольний проект. На сьогодні у нас немає великих спонсорів, команду фінансує сільська рада. Але не втрачаємо оптимізму, підтримка від аграрних компаній, фермерських господарства, яких вистачає у районі, колись прийде. А поки що розраховуємо лише на власні сили. Восени – місцеві вибори. Сподіваюсь на переможний для себе результат, адже маю мету, як голова громади, і надалі підтримувати нашу сільську футбольну команду. Не забуватимемо, звісно, і про інші види спорту.

– Базилівщинські футболісти у підсумковій таблиці розташувався на четвертій сходинці. Попереду – “Авангард” (Яреськи), “Зіньків-1604” (Зіньків) та ФК “Чутове”. Вони були сильнішими за вашу команду, чи за певних обставин “Базиль” міг бути й серед призерів?

– Вважаю, що “Базиль” мав шанси, щоб показати кращий результат. Самі винуваті, що не потрапили у трійку призерів. Адже після першого кола посідали друге місце. А далі щось пішло не так: перемагали команди з лідируючої групи і програвали “нижнім” колективам.

У першому колі у “Базиля” була прекрасна гостьова переможна серія. У другому колі з якогось дива почали програвати вдома. Я всю провину за невиразну гру у другій частині чемпіонату покладаю на себе та тренерський штаб. Також не виправдали сподівань деякі “легіонери”, тобто, гравці з-за меж Машівського району. Але, хай там як, а дебют на обласному рівні вдався.

Зазначу, що “Базиль” грав на два фронти: окрім чемпіонату області взяли участь ще і в першості Машівського району. До останнього боролися за чемпіонський трофей, але у підсумку здобули “срібло”, “золото” – у “Ниви” (Кошманівка)

– Першолігове чемпіонство “Авангарду” (Яреськи) – заслужене?

– З цим суперником можна було грати. Не скажу, що він був на голову сильнішим за конкурентів. Домашній поєдинок проти “Авангарду” для “Базиля” є найкращим у чемпіонаті.

Після першого тайму ми програвали 0:1, але зібралися і в таймі другому забили три м`ячі. Була неймовірна радість, глядачі дякували. На виїзді у рівній боротьбі поступилися супернику – 2:1. Ось таке вийшло наше протистояння з “Авангардом”, який цього сезону мав грати у вищій лізі, але поки невідомо, чи вийде на старт. Причина прозаїчна – відсутність фінансування. Прикро, що немає, на землі Полтавській свого Поворознюка та Собуцького.

– “Базиль” відчуває вболівальницьку підтримку?

– Однозначно. Домашні матчі ми проводимо у райцентрі Машівка, на тогорічні поєдинки збиралося 200-300 глядачів. За це ФК “Базиль” вкрай вдячний своїм уболівальникам. Такої підтримки, за моєю інформацією, не мала жодна першолігова команда. Дуже шкода, що цьогорічний чемпіонат через карантинні обмеження проходитиме без глядачів. Але нічого – прорвемось.

– А чому не грали на рідному стадіоні в Базилівщині?

– Після реконструкції стадіон у Машівці – один із найкращих серед команд першої ліги області. На доглянутому, охайному газоні – грати одне задоволення. Тож вирішили, що в домашніх матчах прийматимемо суперників у районному центрі. Хоча в Базилівщині теж непоганий стадіон. Плануємо, що він слугуватиме нам, як тренувальний.

– Чи суттєвих кадрових змін зазнає склад “Базиля”?

– Нам вдалося підсилитися якісними виконавцями. Зокрема укріпили воротарську позицію – запросили з чемпіонату Харківської області, вихованця “Металіста” Олега Шварца. Взяли кваліфікованих футболістів із “Авангарду” (Яреськи): кращого бомбардира першої ліги Артема Квашу, а також Олександра Пустовіта та Андрія Мірошніченка.

Гравцями “Базиля” стали й відомі на Полтавщині брати Олександр і Дмитро Тупіки. До речі, Олександр останні два сезони виступав у другій лізі чемпіонату України за “Поділля” (Хмельницький).

Наставником “Базиля” залишається Руслан Ряднина, який має тренерський диплом.

– Ваша думка щодо впровадження на Полтавщині з цього сезону обов’язкового правила “Один гравець – одна команда”? Гравцям тепер забороняється виступати за дві команди.

– Моє відношення – негативне. Раніше більшість футболістів грали на область за одні команди, на місто – за інші. І ніяких питань не виникало. Все всім було зрозуміло.

Схоже , що почалася локальна війна між місцевими футбольними функціонерами. Від цієї конфронтації точно не виграють ані футболісти, ані команди. Гравці-аматори не мають контрактних зобов’язань перед якимось клубом, тож, як на мене, мають право одночасно грати за декілька команд. Зрозумійте – це любительський рівень. Тут ніхто не отримує шалених преміальних. Немає нічого поганого у тому, що хлопці, виступаючи за дві команди, зароблять трішки більше .

– Чи відома дата старту першої обласної ліги? – 14 червня.

Свій перший домашній матч “Базиль” проведе у Машівці проти дебютанта обласного чемпіонату ФК “Опішня”. З цією командою ми зустрічалися взимку на Кубку Пожечевського, перемогли з рахунком 5:3. Формат першої ліги не змінився: у двох групах вісім команд грають у два кола, після цього дві кращі команди з груп зустрічаються між собою у півфінальних стикових матчах, далі – фінал.

– Як “Базиль” готується до нового сезону?

– До оголошення карантину взяли участь у традиційному Кубку Віктора Пожечевського. Змагалися й у популярному полтавському турнірі з міні-футболу “Brooklyn Cup”, де стали переможцями. Перемогли також у зимовому міні-футбольному чемпіонаті і Кубку Машівського району.

За останні два тижні зіграли три контрольні матчі на великому полі: здолали “Гренаду” (Марківка) – 6:0, “Подол” (Полтава) – 8:0 та поступилися СК “Полтава” – 0:6.

На останній грі я хотів би зупинитися детальніше. Рахунок зустрічі не відображає перебігу подій на полі. З майбутнім учасником аматорського чемпіонату України грали на рівних. Пропустили, звісно, багато, але у цьому поєдинку, з різних причин, були відсутні двоє основних наших голкіперів.

Найближчими днями зіграємо ще один товариський поєдинок – проти ФК “Карлівка”.

І про завдання “Базиля” на сезон-2020? –

Задача максимальна – стати чемпіонами Полтавської області у першій лізі та перемогти у першості Машівського району. До слова, у районних змаганнях ми виступатимемо з ФК “Машівка” об’єднаною командою.

У вищий обласний дивізіон “Базиль” хоче зайти лише за спортивним принципом – після чемпіонства у першій лізі. У майбутнє своєї команди – дивлюсь з оптимізмом. Повторю те, що говорив вам в інтерв’ю минулого року: який солдат не мріє стати генералом. Це щодо амбіційних планів розвитку і перспектив “Базиля”.

Footboom

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.