- Полтавщина

На Полтавщині відкрили електростанцію, яка працює на газі зі сміття

На території Ковалівської сільської ради Полтавського району відкрили першу електростанцію, яка працює на газі зі сміття. Її побудували на Макухівському сміттєзвалищі.

Природний газ для виробництва електроенергії замінили на метан, який утворюється від перегнивання сміття. Завдяки роботі станції зменшиться кількість шкідливих викидів біогазу та знизяться ризики виникнення пожеж на звалищі.

– Метан — це парниковий газ. Для зміни клімату він разів у 30 шкідливіший, ніж вуглекислий. Утворюється від гниття, має неприємний запах. Тому звалище є великою проблемою, — пояснив член громадської організації “Еколтава” Максим Макуха.

За словами екоактивіста, цивілізовані країни йдуть шляхом перетворення сміттєвого газу на електроенергію. Це береже довкілля та має комерційну вигоду.

Побудували станцію за чотири місяці. Витратили 35 млн грн, які дали інвестори та кредитні банки. Перебуває у власності компанії “Кліар енерджі Кременчук”. На станції працюють п’ять осіб технічного персоналу.

– Така станція зекономить кошти бюджетів та покращить екологію на рівні регіону. Працюємо на австрійському обладнанні. Добуваємо шкідливий газ метан. Потім переробляємо його на електричну енергію за допомогою спеціального устаткування, — сказав директор товариства “Кліар енерджі Кременчук” Сергій Дяковський.

Установка працює безперервно. Виробляє 600 кВт електричної енергії за годину. Це заміщує майже 2 млн куб. м природного газу на рік. Тому економія бюджетних коштів за рік становить 20 млн грн. Інвестиційний проект має окупитися за п’ять років. Газу на міському смітнику вистачить приблизно на 25 років.

Принцип роботи установки такий. Спочатку проводяться дослідження сміттєзвалища. Потім бурять свердловини на глибину 12 м. На міському смітнику Полтави їх 44. Потім газопроводом газ доставляють в установку. Тут його очищують. Потім спалюють. Тепле повітря крутить турбіни, які виробляють електроенергію. Електрику продають ДП “Енергоринок” за зеленим тарифом.

Це вже другий об’єкт зеленої енергетики на Полтавщині. Торік подібну станцію побудували на міському звалищі Кременчука. Її потужність 500 кВт на годину. За рік роботи установки на цьому полігоні відходів не було жодної пожежі чи тління. На відміну від Полтави, де влітку займалося майже кожного тижня.

Всього в Україні об’єкти компанії “Кліар Енерджі” працюють в 11 областях. 2019 року планують запустити ще чотири станції.

– Потужність на макухівській станції десь 5 мільйонів кіловат-годин за рік. Продаємо за зеленим тарифом. Це зараз близько 4,75 гривні за кіловат з ПДВ. Платить безпосередньо “Енергоринок”, — каже представник головного офісу товариства “Кліар Енерджі”Андрій Мензюк.

Робота станції вигідна не тільки комерційній компанії. Ковалівська сільська рада за соціальною угодою отримуватиме 250 тис. грн на рік.

– Торік ця компанія звернулася з проханням дати дозвіл на розміщення, ми обговорили це з громадою. Найперше — із селами, які потерпають від цього сміттєзвалища. Це Макухівка й Андрушки. Уклали соціальну угоду. Нам зарахували на сільраду 250 тисяч гривень. Кожного року сплачуватимуть таку ж суму, — пояснив Олександр Бублик,голова Ковалівської сільської ради.

Автор: Ольга СТЕНЬКО  gazeta.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.