- Машівщина

В селі Новий Тагамлик в приватному домоволодінні вже рік працює сонячна електростанція

Це – будинок Ігоря Клименка у селі Новий Тагамлик. Рік тому чоловік обладнав дах свого будинку та сараю сонячними панелями.

«Вісімдесят шість панелей в нас змонтовано для сонячної електростанції. Потужність кожної панелі – 260 Ват. Площа -120 квадратних метрів – це будинок і сарай разом»  «Сама вартість сонячної станції та її монтаж коштували нам приблизно 650 тисяч гривень» «Еквівалент і термін окупності – 5-7  років.» — розповідає власник електростанції Ігор Клименко.

Сонячну електроенергію чоловік продає державі за «зеленим тарифом».

«З 20-го жовтня 2017-го року офіційно ми почали передавати «зелену енергію» в мережу, за яку нам офіційно ПАТ «Полтаваобленерго» сплачує кошти» «18 євроцентів – за генерований кіловат енергії від моєї сонячної електростанції»  — розповідає власник електростанції Ігор Клименко.

Мама Ігоря – Ольга Клименко пояснює, як відбувається перерахунок енергії в гроші.

«Якщо наприклад ми використали 200 кіловат, то із тисячі кіловат сонячної енергетики, нам віднімають наші 200 кіловат використані. За вісімсот кіловат держава платить нам гроші» — каже мама Ігоря – Ольга Клименко.

Через цей прилад Ігор передає сонячну електроенергію до мережі підприємства «Полтаваобленерго».

«Це – серце нашої сонячної електростанції – це інвертор, який переробляє вироблену енергію із сонячних панелей» «От ми бачимо: за жовтень 2018-го року у нас майже півтори тисячі кіловат вироблено» — говорить власник сонячної електростанції Ігор Клименко.

Найбільше енергії сонячна станція виробляє весною та влітку.

«Це: квітень, травень, червень, липень та серпень» «Максимально наша станція генерувала»  «3600 кіловат за місяць»  — розповідає власник електростанції Ігор Клименко.

А це – лічильник сонячної енергії.

«Він показує, скільки ми спожили й скільки ми передали енергії. От ми бачимо: у нас показник 23 823 кіловати. Це станція згенерувала за рік роботи» «Найгірша генерація відбулася у зимовий період»  «У грудні 2017-го року виробилось близько трьохсот кіловат. Цього вистачило лише покрити потреби нашого будинку» — говорить власник сонячної електростанції Ігор Клименко.

За даними Національної комісії регулювання електроенергетики в України зараз працює чотири тисячі шістсот шістдесят приватних сонячних електростанцій. Домогосподарства із електростанціями можуть продавати енергію державі за «зеленим тарифом». Його нинішня вартість –  5 гривень 91 копійка за кіловат.

Джерело: Лтава

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.