- Полтавщина

Як боротися з капустянкою або ведмедкою?

Капустянка або як її також  ще часто називають медведкою чи вовчком є дуже небезпечним шкідником городніх культур, вона  може повністю знищити урожай та завдати великої шкоди навіть багаторічним рослинам.

Цей підземний шкідник пошкоджує корінці молодих сходів та дорослих рослин, що призводить до їх повної  загибелі. Вона пошкоджує більшість культур що ростуть на городі, а саме: з’їдає посіяне насіння, підгризає корінці, прогризає  порожнини в коренеплодах.

Якщо у вас на ділянці в’яне городина, попри  регулярне її поливання, існує велика ймовірність, що у вас завелася капустянка.

Ознакою того що  в городі живе капустянка, є невеликі отвори на грядках (нори), а також пухкі насипи землі. Вони більш помітні після опадів або зрошення. Копнувши на штик лопати в цих місцях можна виявити відкладені яйця комахи, в кількості приблизно п’ятсот штук. Вони менші за насіння проса й  через 11-18 днів перетворяться в личинок, які будуть теж їсти ваші  рослини на ділянці.

Вдень капустянки переважно перебувають в норах, а активнішими стають у вечірню пору й інколи виходять на поверхню. Знайти  їх  можна по звуку, який схожий на скрекіт коника, але гучніший. У червні у комах відбувається сезон спарювання, після чого одна самка може відкласти до 500 яєць, тож у цей період шкодочинність збільшується, адже відбувається масовий вихід личинок, тому боротьбу слід почати ще у травні.

Методи боротьби!

Відловлювання та механічне знищення.

Відловлювання капустянки не допоможе зовсім її позбутися. Кращий спосіб, це створити негативні умови  для її розмноження.

Для цього у період відкладання яєць  потрібно два-три рази провести розпушування ґрунту на глибину 11-16 см, при цьому знищуючи знайдені гнізда та нори. Згубним для вовчка також є глибоке розпушування міжрядь. У боротьбі з капустянкою краще діяти комплексно, поєднуючи декілька способів.

Метод відлякування

Для відлякування медведки  можна використовувати настій валеріани. Для приготування десять літрів настою потрібно 5 чайних ложок валеріани. Один раз на тиждень бажано щосереди після основного поливу виливати по стакану під одну рослину. Зазвичай, для відлякування вовчка достатньо 3-4 поливи.

Настій цибулиння.

Ще один  натуральніше спосіб багатьох дачників, це використання настоянки з  цибулиння. Принцип її дії заснований на тому, що капустянка не витримує  цибулевого запаху.

Також лушпиння цибулі радять класти в ямки під час посадки. А також поливати настоянкою рослини.
Для приготувати настою з цибулі від капустянки, треба900 грамів лушпиння цибулі ріпчастої та 10 л води.

Лушпиння замочують у теплій воді й настоюють 4-5 днів.

Приготованим розчином здійснюють полив грядок, попередньо розвівши його водою у співвідношенні 1 до 5. Таку процедуру проводять два-три рази на тиждень.

Використання йоду

Ще один запах який не подобається капустянці це запах йоду. Його змішують з водою (на 10 літрів води треба 10 крапель йоду) і цією водою поливають лунки перед посадкою насіння.

Важливо! Капустянка не полюбляє контакту з чорнобривцями, тож рекомендовано обсівати ділянку квітами для відлякування. Вона не пошкоджує рослини, якщо перед садінням у ямки додати зубок часнику.

Використання шкаралупи курячих яєць

Яєчна шкаралупа також приваблює капустянок. Подрібнену шкарлупу, перемішують з невеликою кількістю пахучої олії з соняшника й потім додають її в ямки при посадці насіння, бульб чи розсади. З’ївши шкаралупу, капустянка загине.

Використання інсектицидів

Найбільш ефективним способам боротьби зі шкідником є використання інсектицидів. Але слід суворо дотримуватись правил їх застосування та техніки безпеки. Застосовувати у приватному секторі в Україні дозволено  такі препарати: Медветокс, Рембек,  Антимедведка, Боверин, Ентоціди та інші.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.