- Полтавщина

Укрпошта випустила конверт, ілюстрований роботами полтавської вишивальниці

Укрпошта до 110-річниці від дня народження вишивальниці та засновниці школи української народної вишивки в Криму Віри Роїк випустила немаркований художній конверт. Тираж конверта складає 50 тисяч примірників.

На конверті зображений фрагмент вишитого панно “Свято врожаю”, виконаного технікою вишивання “лиштва” чи “качалочки”. “Свято врожаю” – одна з найулюбленіших робіт майстрині, яка зберігається в музеї української вишивки імені Героя України Віри Роїк в Сімферополі, повідомили в Укрпошті.

Дизайн конверта виконала художниця Тетяна Нестерова. Для дизайну використані фото Гліба Кудряшова та ілюстративні матеріали, надані адміністрацією Лубенської ЗОШ № 7 імені Віри Роїк.

Урочисте спецпогашення, до якого виготовлено спеціальний поштовий штемпель, відбулося на батьківщині майстрині – у Полтавському краєзнавчому музеї імені В. Кричевського.

Віра Роїк народилася 25 квітня 1911 року у Лубнах Полтавської області. Від 1952 року працювала в Сімферополі. Вивчала стильові особливості вишивок різних областей України. Вона володіла 300 видами технік вишивання народів світу. Роботи Віри Роїк зберігаються в 43 музеях різних країн світу. Вишивальниця є засновницею музею декоративного мистецтва народних умільців, салону живопису самодіяльних художників Криму і школи української вишивки в Криму.

Майстриня організувала 140 персональних виставок своїх творів «Український рушничок», зокрема, в Бельгії, Франції, Угорщині, Італії, США, Хорватії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.